Szlovák sztrapacska a Mátra aljában – Óvár Vendéglő

2015/09/30. - írta: CsíkosNapernyő

Ahol a családbarát jelző nemcsak marketing fogás...

Vivtől a Sub Rosa blog szerzőjétől kaptam, egy nagyon informatív és élvezetes írást a mátrakeresztesi Óvár Vendéglőről. Faltam minden sorát, remélem nektek is tetszeni fog!

Soha nem írtam még étteremkritikát, de ajánlót sem. Ez lesz az első, és mivel érzelmileg érintett vagyok, engedjétek meg, hogy egy igencsak személyes ajánlóval kezdjem a sort.

vendeglo.jpg

Festői környezetben...

Egy régi várral indítanék, Óvárral. Fellegvár volt, hatalmas királyi birtokkal a XIII. században. Történelmi források szerint a Mátrái hadiút ellenőrzését végezte, de pusztulásáról semmilyen adat nem áll rendelkezésünkre. Mára a létezését kizárólag a Heves és Nógrád megye határánál meghúzódó Mátrakeresztes fölé magasodó hegycsúcs és a falu központjában található kis, családi vezetésű vendéglő neve őrzi.

A mátrai hegycsúcsokat Nógrád megyéből Pásztón keresztül lehet megközelíteni. A Cserhát és Mátra völgyében elhelyezkedő városhoz tartozik közigazgatásilag Mátrakeresztes, ami régen a fakanalak készítéséről és a 2005-ös árvízéről volt leginkább híres. Most már az Óvár Vendéglőről is, amely kedvelt találkozási pontjává vált a hegyi túrázóknak, hiszen a parkolójából indul a piros csík turistajelzés is. Gyakran hagyják ott a sétálók az autójukat, majd a fárasztó bandukolás után szívesen térnek be az étterembe egy kis ejtőzésre, frissítőre, meleg ételre.

foldszint.jpg

Földszint

Emellett innen közelíthető meg gyalog a legkönnyebben, egy jó 45 perces sétával a messziről lecsapottnak tűnő, mégis meredek kúpú Ágasvár, valamint a környéken található több kisebb-nagyobb forrás, csörgő és barlang. A faluban, az étteremmel szemben csatlakozik a Csörgő patak a Kövicsesbe. A helyet autóval és távolsági busszal közelíthetjük meg.

Az ingyenes, nem őrzött parkolóból egy fahídon keresztül jutunk át a vendéglő kertjébe, ahol jó idő esetén nyugodtan elfogyaszthatjuk ebédünket, míg a gyerekek az asztalok melletti hintán játszhatnak. Esőben sem kell teljesen behúzódnunk a négy fal közé, a fedett tornácon található faasztalok mellől, padokon ülve vígan hallgathatjuk a közeli patak csobogását.

12041962_899761620106122_396696496_n.jpg

Az udvar, napernyők gondoskodnak a kellemes árnyékról 

Ugyan a kétszintes épület emeletét lezárták – csak zártkörű rendezvények során, vagy ha sztárvendég lép fel náluk valamilyen alkalomból, nyitják meg – bent éppen emiatt barátságos légkör fogad. Az asztalok többsége ablak mellett található, ahonnan vagy a kertre, vagy az útra láthatunk rá a teraszon keresztül. A sarki pult körüli bárszékekre is ülhetünk, míg megiszunk mondjuk egy pohár sört, miközben a pincérrel csevegünk.

pult2.jpg

A pult

A kiszolgálás kedves és gyors, az étlapon mindenki talál magának kedvére valót. Számomra a mindig kapható francia hagymaleves és a szlovák módra elkészített juhtúrós sztrapacska a favorit.

A hagymalevest egy két deciliteres csészében szolgálják fel reszelt sajttal a tetején, hozzá pirítóssal. A sztrapacska különlegessége, hogy arányaiban teljes egészében a szomszédaink receptjét veszi alapul, azaz a galuskához egy kevés zsírt is kevernek, s tálaláskor tejfölös-juhtúrós szósszal öntik nyakon, tetejére pedig sült szalonnapörcöt és karikára vágott lilahagymát szórnak. A séf nem más, mint maga a tulajdonosnő, aki így szívvel-lélekkel készíti el a finomabbnál finomabb fogásokat. Levezetésképpen nem maradhat el a szokásos kávé sem. A legjobban azok járnak, akik szimpla feketét, vagy cappuccinót rendelnek. Mindezt 2100 forintért!

francia hagymaleves

 650 Ft

juhtúrós sztrapacska

1100 Ft

cappuccino

350 Ft

 

Itt a családi légkörbe a gyerekek szeretete is beletartozik. Külön etetőszéket, az ételek igények szerinti elkészítését is lehet kérni számukra, és ha a kicsiknek szaladgálni van kedvük, sem szólnak rájuk.

A hely egyetlen hátránya, hogy a forgalmat figyelembe véve csak péntektől vasárnapig vannak nyitva, hiszen hétköznap nem szokás a Mátrában kirándulni… Ha arra jártok, semmiképp se hagyjátok ki!

Elérhetőségek:

Óvár Vendéglő

3060 Mátrakeresztes, Kékesi út 9.
Asztalfoglalás: +36 70 630 9993
Wifi: nincs
Web: -
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004609099060&fref=ts
konyha jellege: házias
gyerekbarát: igen
akadálymentes: nem

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csikosnapernyo.blog.hu/api/trackback/id/tr677870628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása